PROGRAMI ZA SKUPINE ODRASLIH

ZAKLADI NAZARIJ

Poleg Muzeja Vrbovec in Bohačevega toplarja so v Nazarjah še druge kulturne in zgodovinske zanimivosti vredne ogleda.
Izberite kaj bi vas zanimalo in z veseljem vam bomo pomagali pripraviti program zanimivega in raznolikega izleta.

1.Muzej gozdarstva in lesarstva

Popeljali vas bomo v čas nekdanjih gozdarskih in lesarskih delavcev Zgornje Savinjske doline. Podoživeli boste njihovo življenje, že pozabljene običaje in načine dela v času brez sodobnih pripomočkov. Predstavili vam bomo zanimivosti o gozdovih, drevesih in lesu, sami pa boste lahko preverili svoje poznavanje domačih drevesnih vrst.

Čas trajanja: 45 minut
Cena: 3,50 € / osebo
Muzej gozdarstva in lesarstva
Bohačev toplar

2.Bohačev toplar

Na vodenem ogledu kozolca vas bomo seznanili z njegovo zgodovino. Ogledali si boste razstavo Nazarje skozi čas, ki vas bo popeljala skozi razvoj Nazarij in okoliških krajev. V razstavno prodajni galeriji, urejeni na podstrehi toplarja, vas bodo zagotovo navdušili ročno izdelani, predvsem unikatni izdelki domače in umetnostne obrti.

Čas trajanja: 30 minut
Cena: 2,50 € / osebo
Pod toplarjem pripravljajo lokalni pridelovalci za obiskovalce tudi degustacije. Poskusili boste lahko pristne zgornjesavinjske dobrote: kruh iz krušne peči, zgornjesavinjski želodec in druge domače suhomesnate izdelke, domači sir in namaze, paštete, domačo zelenjavo in sok.
Cena: 8,00 € / osebo

3.Frančiškanski samostan s cerkvijo Marija Nazaret

Na griču nad Nazarjami je dal ljubljanski škof Tomaž Hren v letih 1624-27 postaviti loretsko kapelo. Po nekaj letih jo v upravljanje prevzamejo frančiškani, zgradijo še samostan in leta 1661 dozidajo sedanjo cerkev, ki obdaja loretsko kapelo. Že 1639. so frančiškani zaključili z gradnjo samostana, ki je postal znan po svoji hišni lekarni in bogati knjižnici.

Patri frančiškanskega samostana vam bodo odkrili skrivnosti knjižnice, ki hrani besedila od 11. stoletja dalje, med posebne dragocenosti pa sodijo dva izvoda Dalmatinove biblije (1584) in Trubarjev prevod evangelijev (1582). Ogledali si boste tudi cerkev s pretežno baročno opremo in spoznali zgodovino loretske kapele.

Čas trajanja: 45 - 60 minut
Cena: 4,00 € / osebo
Frančiškanski samostan s cerkvijo Marija Nazaret
Samostanska knjižnica

4.Samostan Reda sester uboge Klare - sester klaris

Poleg frančiškanskega samostana se nahaja samostan sester klaris. V njem se sestre, ki živijo v klavzuri - ločeno od sveta, dan in noč posvečajo molitvi. Poleg molitve se ukvarjajo s študijem duhovnosti, gojijo cerkveno petje, pečejo hostije, urejajo vrt ter opravljajo gospodinjska in razna ročna dela (šivajo, klekljajo, vezejo).

Zaradi strogega reda vstop v samostan ni dovoljen. Kljub temu klarise z veseljem sprejmejo obiskovalce v zunanji kapeli, pojejo pesmi in pripovedujejo o svojem zares posebnem načinu življenja.

Čas trajanja: 60 minut
Cena: prostovoljni prispevki

5.Jakijeva hiša – Galerija Nazarje

Hišo, kjer je vrsto let živel in ustvarjal slikar Jože Horvat - Jaki, je odkupila Občina Nazarje in v njej uredila učni center ter galerijo.

V nekdanjem umetnikovem ateljeju, preurejenem v galerijo si boste ogledali stalno razstavo slik, ki jih je Jože Horvat podaril lokalni skupnosti. Občasno so v bivši umetnikovi galeriji na ogled tudi razstave znanih slovenskih likovnih ustvarjalcev, ki jih večkrat letno prireja domače kulturno društvo.

Čas trajanja: 30 minut
Cena: 2,00 € / osebo

6.Ponudba hrane

V Nazarjah in okolici vam bodo ponudbo kosil za skupine z veseljem pripravili v gostišču Bohač, v piceriji Izoles ali na Ranču Burger Veniše.

Kontrast
Uporabi sivine
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri